hamppu uskonto

sere wilska
porvoo

/ #10 Tamakö PAREMPI ???

2008-11-10 15:20

VIINA HUUME.
MITÄ VIINA ON
Lähde: ALKO:n vihkonen, Suomen Valtion kustantama.
Tekijät: Dosentti Peter Eriksson Alkon tutkimuslaboratoriosta,
Oy alko Ab:n alkoholin haitoista tiedottavanyksikön työntekijät
Arja Saunio ja Leena Warsell,
Dosentti Reino Ylikahri HYKS:n alkoholisairauksien tutkimusyksiköstä.
Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Matti Virtanen Alkoholipolitiikka-lehdestä,

Suoria Lainauksia:
Alkoholiin suhtaudutaan eri puolella maailmaa varsin eri tavoin. Esim. hindut ja muslimit edustavat täysin pidättyviä, juutalaiset ja italialaiset puolestaan hyväksyvät kohtuullisen alkoholin käytön, mutta suhtautuvat juopumukseen torjuvasti. Ranskalaiset ja japanilaiset sallivat kohtuukäytön lisäksi myös riippuvuuden alkoholista ja juopuneiden poikkeavan käytöksen. Pohjoismaat luetaan kuuluvaksi ns. kaksijakoisiin kulttuureihin, joissa esiintyy rinnakkain sekä jyrkästi torjuvia että juopumista ihannoivia asenteita. Humala tai päihtymys on tila, jossa ihminen siirtyy ”toiseen todellisuuteen” Alkoholi on aine, jolla ihminen pyrkii voimallisesti rutistamaan oman arkitajuntansa. Humalaa voi tulkita eräänlaiseksi siirtymäksi; paoksi, uhmaksi ja normaalielämän päälleen kääntämisyritykseksi. Siitäkin huolimatta, että alkoholin ja rajun juomisen mukanaan tuomat haitat ovat moninkertaiset sen tuomiin hyötyihin verrattuna. Alkoholin myötä me epätoivoisesti yritämme päästä kosketuksiin oman sisäisen minämme, keskeisten elämäntavoitteidemme kanssa.
Alkoholi on HUUME , joka pystyy vaikuttamaan voimallisesti meidän alitajuntaamme. Sietokyvyn kehittyminen johtuu pääasiassa hermoston ”tottumisesta” alkoholiin. Jossain määrin siihen vaikuttavat myös aineenvaihdunnalliset tekijät. Alkoholi on liotinaine, joka vaikuttaa sekä aivotoimintoja säätelevään keskushermostoon että liike- ja tuntoaistejamme säätelevään ääreishermostoon. Alkoholi lamaannuttaa keskushermoston.
Mitä ovat vieroitusoireet
Krapula on vieroitusoireilua. Tyypillisimpiä ovat hikoilu, vapina, tuskaisuus, unettomuus ja erilaiset harha-aistimukset. Viikon kestäneen runsaan juomisen jälkeen seuraa normaalisti noin 3-5 vrk:n vieroitustila. Vaikeiden vieroitusoireiden hoito kuuluu alan ammattilaiselle. Kun alkoholin saanti loppuu, muuttuu tämä alkoholisoitunut solu normaalia jäykemmäksi ja palautuu vähitellen normaaliin tilaan.
Alkoholimyrkytys
Suurten alkoholimäärien juominen nopeassa tahdissa saattaa johtaa niin syvään myrkytystilaan että hengitys pysähtyy kokonaan. Alkoholiin kuolee vuosittain n. 5000 henkeä/ 14 per päivä joista osa alle 16 vuotiaita.
Mielenterveys
Juomisen jatkuessa alkoholin kyky tuottaa mielihyvää häviää. Tilalle tulee ahdistus ja masennus. Persoonallisuus taantuu varhempien kehitysvaiheiden suuntaan, itsetunto heikkenee ja epäkypsät minän puolustusmekanismit vahvistuvat. Alkoholinkäyttö voi aiheuttaa monia psyyken sairauksien kaltaisia oireyhtymiä. Humalan tai krapulan aikana voi mielentilassa tapahtua muutoksia, jotka pahimmillaan voivat johtaa itsemurhaan. Viikkoja jatkunutta käyttöä voi seurata juoppohulluus tai muu alkoholipsykoosi, joka ilmenee harha-aistimuksina tai vainoharhaisuutena. Tämä on hengenvaarallinen tila, joka vaatii sairaalahoitoa. Alkoholi aiheutta myös sellaisia psykoottisia tiloja joissa esim. mieleenpainamiskyky häviää, toisinaan todettu liittyvän mm. masennustiloihin sekä yleisimpiin mielisairauksiin.





Sairaudet
Viime aikoina alkoholin on kuitenkin huomattu aiheuttavan eriasteisia aivovauriota n. kolme kertaa yleisemmin. Alkoholi tuhoaa aivokudosta eli tappaa harmaita aivosoluja jotka eivät todennäköisesti enää uusiudu. Surkastaessaan aivoja alkoholi heikentää älyllisiä toimintoja, esim. keskittymiskyky huononee ja kyky ratkaista ongelmia taantuu. Havaintokyky ja ajattelun jäsentyneisyys myös heikkenevät. Näitä häiriöitä ilmenee lieväasteisina jo kohtuukäyttäjillä. Lohdullista on kuitenkin tietää, että mikäli alkoholin käyttö lopetetaan, älyllinen suorituskyky palautuu ainakin osittain kohtuukäyttäjillä muutamassa viikossa. Juotu alkoholi toimii maksan polttoaineena hidastaen rasvojen hajoamista ja nopeuttaen uusien rasvojen muodostumista. Lopputuloksena rasvamaksa, rasvamaksa voi syntyä jo lyhytaikaisen juomisen seurauksena. Liikalihavuus ja sokeritauti hidastavat rasvamaksan häviämistä, joten näistä kärsivien maksa ei useinkaan parane alkoholista luopumisen jälkeen. Seuraava vakavampi aste on maksatulehdus, jonka syntymistä edeltää aina pitkäaikainen ja raju alkoholin käyttö. Tämän hoitamiseen tarvitaan aina ammatti ihmisten apua ja usean viikon sairaalassaoloa. Näistä potilaista menehtyy silti 10-30 %. Maksatulehduksiin sairastuneet ovat usein alttiita saamaan palautumattoman maksavaurion eli maksakirroosin, jonka kehittyminen kestää yleensä 10-12 vuotta. Hengenahdistus, rintakivut ja rytmihäiriöt ovat tyypillisimpiä alkoholin aiheuttamia sydänlihaksen osoittamia oireta. Alkoholi lisää selvästi riskiä sairastua suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja mahalaukun syöpään. Haimatulehdus on erittäin vakava alkoholinkäytön seuraus. Sen oireina ovat erittäin voimakkaat vatsa- ja selkäkivut sekä oksennukset. Haimassa esiintyy kuolioita ja sen insuliiniä erittävät solut voivat tuhoutua, mistä seurauksena sokeritauti. Lisää myös verenpainetta, korkea verenpaine lisää vaaraa sairastua sepelvaltimotautiin ja aivohalvaukseen. Unihäiriöt voivat jatkua kuukausia alkoholinkäytön lopettamisen jälkeenkin. Alkoholinkäytön on todettu estävän kivesten mieshormoni 1.testosteronituotantoa ja alentavan sen pitoisuutta veren seerumissa. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö voi aiheuttaessaan ääreishermosto- (ns. polyneuropatian) ja maksavauriota ja näin johtaa impotenssiin. Tästä paraneminen saattaa jäädä vain osittaiseksi, vaikka alkoholinkäyttö jäisikin kokonaan pois.
Raskaus
Raskausaikana nautittu alkoholi läpäisee helposti istukan ja kulkeutuu sikiöön, jossa pitoisuudet nousevat erityisen korkeiksi suuren vesimäärän omaavissa elimissä kuten aivoissa. Lääkärit suosittelevat alkoholinkäytön täydellistä lopettamista raskauden aikana.
Miksi Sinä juot ?
Yksikään tutkija ei vielä ole pystynyt ratkaisemaan juopottelevan ihmisen ongelmaa. Sen sijaan on esitetty lukuisia teorioita alkoholisoitumisen syistä. Melkoisen varmasti tiedetään mm. että perinnöllisyys vaikuttaa alkoholisoitumiseen. Mutta ihminen ei ole vain pelkkä biologinen organismi vaan ajatteleva ja toimiva olento. Eli pakotteet ihmisen toiminnalle nousevat ennen kaikkea oman elämän tapahtumien hallitsemisesta. Jos ihminen esim. juomalla viinaa kykenee hallitsemaan jonkin sellaisen tilanteen, joka muuten uhkaa karata käsistä, hän juo, vaikka hyvin tietäisi sillä vaarantavansa oman terveytensä.
Mutta miksi pitkälle edennyt alkoholisoitunut välitä edes oman elämänsä hallinnasta ? Vastaus löytynee siitä, että ihminen on myös toimintojaan tärkeysjärjestykseen asetteleva olento eli persoonallisuus. Persoonallisuutena ihmisellä on tarve sanoa me jostakin, oli se sitten me suomalaiset tai me juopot. Näin alkoholismia voitaisiin luonnehtia kasaantuvien elämänongelmien määrittelemäksi tilanteeksi, jolloin yksilön elämänpiiri vähitellen pienenee alkoholin aiheuttamien terveyshaittojen rinnalla. Alkoholinkäyttö alkaa yhä enemmän hallita elämää jonkin muun toiminnan sijasta. Alkoholi alkaa korvata ystävyyssuhteita, harrastuksia ja perhesuhteita. Lopulta hän on sellainen ihminen, joka tekee työtä, seurustelee, kestää ahdistavia tilanteita vain juodakseen. Alkoholinkäytöstä on tullut toiminta, jonka päätä ei ole näkyvissä ja jota ei tarvitse selittää tai motivoida.